Cine-i vinovat???

http://dincahul.md/un-bebelus-de-numai-doua-saptamani-decedat-la-spitalul-din-cahul-iar-parintii-acestuia-acuza-medicii-de-neglijenta/

O să-mi permit și eu să comentez la acest caz, mai cu seamă ca fac parte din Comisia de specialitate în Neonatologie a Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Din start vreau să zic că radiografia cutiei toracice, dacă era făcută bebelușului în acea seară, nu avea să ajute cu nimic. Din ceea ce au relatat părinții este clar că copilul a făcut o infecție virală complicată într-o pneumonie virală, febra înaltă, debutul acut și analiza general de sânge, ne vorbește despre acest lucru. La fel trebuie de văzut dacă copilul nu era purtător de Citomegalovirus, care asociindu-se putea agrava situația. Ar mai apărea un semn de întrebare la ce i s-a injectat copilului, de către medicul de familie. Eu presupun că a fost injectat un amestec litic, iar dacă el conținea analgină, ar fi putut agrava sau complica starea copilului, prin scăderea drastică a numărului de leucocite în sânge, dar neavând analiza de sânge în față, este totuși prematur de a trage concluzii.

Cu siguranță că orice copilul cu vârsta mai mica de 3 luni cu febra ˃39˚C, trebuie urgent internat si diagnosticat, ceea ce s-a întâmplat, dar a nu a primit atenția sufientă, din partea acelui doctor tânăr (pe care nu-l acuz, din mai multe considerente pe care le voi expune mai jos). Acum apare o întrebare la părinți, ce s-a întâmplat în trecutul apropiat cu acest copil? Pentru că este evident că el a fost în contact cu o persoană bolnavă (cu infecție virală), fie părinții au fost prin ospeție sau oaspeți au venit la ei acasă. Trebuie de văzut, dacă copilul nu  făcuse subfebrilitate, cu vreo 2-3 zile în urmă, neobservată de către părinți. Multe semne de întrebare, care urmează a fi elucidate, sper eu de către comisia noastră, însă nu am primit nici o invitație din partea Ministerului Sănătății.

Cu certitudine decesul rapid al acelui nou-născut nu este o situație obișnuită, ne vorbește despre o alterare rapidă a stării sănătății, cauzată cel mai probabil de un sepsis viral.

Mă întreb ce ar fi putut să facă acel tânăr doctor? Nu cred că avea posibilitatea să ia analiza de sânge pentru a o investiga la viruși sau un bilanţ acido-bazic (gazele sanguine), în acea seară. Analiza de sânge a fost unica disponibilă. Cum am mai spus, radiografia cutiei toracice, făcută atunci seara nu avea să ajute cu nimic. Nu cred că la acea ora, tânărul medic avea la dispoziție preparate antivirale, cum ar fi de exemplu, ganciclovirul, pentru ai administra bebelușului. Sunt mai mult ca sigur, că docotrul nu se aștepta la o evoluție atât de fulminantă a infecției, mă repet, virale. Probabil că și în Chișinău, chiar și în secțiile specializate de Reanimare și Terapie Intensivă, copilul avea să decedeze. Da, aveau să-i facă o radiografie a cutiei toracice, aveau să-i depisteze pneumonie bacteriană și aveau să-i administreze antibiotic, care nu aveau să schimbe mare lucru în cazul acestui bebeluș.

Două momente a omis, cred eu, acel medic de gardă care nu a strâns anamneza completă și nu a pus sub monitorizare saturația sângelui cu oxigen copilului, ca să încerce, într-un fel sau altul, să intervină în momentul alterării stării copilului. Eu totuși aș încerca să obțin mai multă informației de la părinți, care probabil, încearcă să ascundă ceva, probabil zic, din frică ca să nu fie acuzați și ei la rândul lor.


Este un caz interesant, trebuie elucidat până la capăt și nicidecum nu trebuie de acuzat pe cineva, până nu se finalizează ancheta.

P.S, Părerea ipotetică, expusă în această postare, vine în urmă acestei știri difuzate. Nu cunosc cazul, nu am studiat fișa,

Comentarii

  1. Buna ziua domnulei Stratulat, am și eu nevoie de sfatul D-voastră, am o fetița de 11 luni, avem deja 3 săptămîni decor are scaunul foarte de(5-10 ori zilnic), am mers la medic pediatru, am primit 5 zile enterofuril,parca ceva a mers bine, adică de la 10 scaune și in firma de diaree am trecut la 4-5 scaune pe zi și ceva mai solid, oricum eu sunt îngrijorată și de aceste 5 scaune pe zi, am mers iarăși la pediatru, am esit cu diagnoza: intoleranță la lapte, acum ii administrez Colief, și totuși continua același număr de 5 scaune zilnic! Trebuie sa scriu ca da am făcut intr-o zi terci fetițe din lapte de vaca, și tot o schimbare este venirea acasa la bunici, de atunci au început scaunele foarte dese pe alocuri cu mucozitati! Sunt foarte îngrijorată și nu mai știu ce săi dau fetiței sa revină la modul normal(1scaun pe zi)Va mulțumesc anticipat! O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Stratulat, va rog mult daca puteti sa imi raspundeti, daca copilul de 3 saptamini are doar mucusori, trebuie sa ne adresam la medic sau ii fac igiena nasucului cu solutie fiziologica si atit?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diversificarea, pas cu pas...

Pneumonie vs Bronșită obstructivă...

Răceala, viroza, antiviralele și antibioticile.